Alergen

allergy photoAlergen to substancja, którą organizm rozpoznaje jako obcą. Wywołuje ona nieprawidłową reakcję odpornościową, czyli reakcję alergiczną.

Alergenem może być każda substancja: cząsteczki białkowe pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, syntetyki (np. lateks), metale, a nawet leki. Wykryto ponad 40 tysięcy związków’ wywołujących alergię u predysponowanych osób.

W zależności od sposobu, w jaki alergen wnika do organizmu, wyróżnia się:

• alergeny wziewne (całoroczne: m.in. roztocze kurzu domowego, sierść zwierząt, zarodki pleśni, pierze, wełna, pyły unoszące się wr miejscu pracy; sezonowe: np. pyłki roślin) wdychane wraz z powietrzem i mogące wywoływać u osoby uczulonej ataki astmy lub katar alergiczny;

• alergeny kontaktowe (np. składniki kosmetyków i środków czyszczących) działające po zetknięciu się ze skórą;

• alergeny pokarmowe (związki obecne w pokarmie) wywołujące wysypki skórne, biegunkę, a także objawy ze strony dróg oddechowych, z reguły jednak mniej nasilone niż w wypadku alergenów wziewnych;

• alergeny wstrzyknięte bezpośrednio do tkanek (np. jad owadów) a powodujące różne objaw}’: od obrzęków w miejscu wstrzyknięcia po groźny dla życia wstrząs anafi-laktyczny.

Alergię należy odróżniać od rozumianej bardziej ogólnie nadwrażliwości na takie czynniki środowiska, jak zimne powietrze czy dym papierosowy.

Alergia jest więc specyficzną nieprawidłową odpowiedzią układu immunologicznego na substancje, które nie szkodzą większości ludzi. Alergicy są zwykle uczuleni na więcej niż jedną substancję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *