Alergeny pokarmowe – podsumowanie

allergy photoW ostatnich latach wraz z postępującą globalizacją oraz praktycznie nieograniczonymi możliwościami transportu produkty z różnych zakątków ziemi są dostarczane niemal do każdego kraju. Wskutek tego w pewnych regionach odnotowuje się obecnie reakcje alergiczne, które wcześniej nie stanowiły w nich żadnego problemu, chociażby z powodu małej dostępności do wywołujących je produktów. Dotyczy to w znacznym stopniu owoców i warzyw. W krajach Europy Północnej stwierdza się przypadki uczuleń na owoce wcześniej rzadko w nich spożywane, takie jak kiwi, papaje, mango, orzeszki sosny. Zjawisko to sugeruje, że wraz z rozprzestrzenianiem się konsumpcji nowych produktów lista potencjalnych alergenów powinna być stale rozszerzana, same zaś alergeny poddawane badaniom.

U osób uczulonych na żywność ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych wzrasta w wypadku żywienia się:

• żywnością wysoko przetworzoną (np. zupy w proszku, ciasta w proszku),

• gotowymi potrawami przygotowywanymi przemysłowo (np. naleśniki z serem, pizza, pierogi, wędliny).

U osób szczególnie wrażliwych alergia może wystąpić nawet na skutek przypadkowego zanieczyszczenia potrawy składnikiem stosowanym w kuchni czy zakładzie produkcyjnym do przygotowywania innych potraw. Ma to szczególne znaczenie u osób uczulonych na tak silne alergeny, jak ryby, skorupiaki, orzeszki ziemne. Należy także pamiętać, że np. w kuchniach azjatyckich niemal powszechnie wykorzystujesię podczas przyrządzania potraw oleje z orzechów, olej sojowy oraz sosy sporządzane ze skorupiaków lub małży. Składniki te są używane w bardzo małych ilościach, może się tak zatem zdarzyć, iż obsługa restauracji pominie je przy podawaniu składu potrawy.

Unikaniu alergenów pokarmowych sprzyja:

• stosowanie żywności o jak najmniejszym stopniu przetworzenia,

• dokładne czytanie etykiet kupowanych produktów,

• szczegółowe zapoznawanie się ze składem potraw podawanych w zakładach żywienia zbiorowego i informowanie ich personelu o istniejącym uczuleniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *