Alergia – cz.2

allergy photoAlergia pokarmowa, na którą cierpi około 17% wszystkich alergików, to jedna z ważniejszych form alergii. Po alergiach na pyłki roślinne oraz roztocze znajdujące się w kurzu domowym jest ona trzecią co do częstości występowania chorobą alergiczną. Alergie pokarmowe powodują wiele cierpień u osób nimi dotkniętych, począwszy od objawów ze strony przewodu pokarmowego (biegunki, bóle brzucha), a skończywszy na nawracających wysypkach i uporczywym świądzic skóry. Na domiar złego alergie pokarmowe bardzo często występują razem z innymi chorobami alergicznymi.

Trudno jest żyć z uporczywą alergią. Niejednokrotnie nawet zidentyfikowanie alergenu odpowiedzialnego za rozwój tej choroby napotyka duże trudności. Książka ta ma udzielić odpowiedzi na wiele pytań dotyczących przyczyn alergii, możliwości jej zapobiegania i leczenia. Zawiera ona także wykazy alergenów, zarówno tych najczęściej, jak tych najrzadziej odpowiedzialnych za rozwój objawów klinicznych alergii pokarmowej. Znajdują się w niej również spisy produktów, w których występują alergeny. W spisach tych uwzględniono też produkty z niewielką, śladową ilością alergenów. I spisy, i wykazy w znacznym stopniu mogą ułatwić osobom cierpiącym na alergię pokarmową wyeliminowanie z diety źródła choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *