Alergia krzyżowa

allergy photoNależy podkreślić, że osoby, u których występują reakcje alergiczne na pyłki roślinne, mogą być narażone na występowanie tego samego rodzaju reakcji alergicznych również po spożyciu warzyw i owoców. Wiąże się to z reakcją krzyżową między roślinami spokrewnionymi botanicznie lub po prostu z obecnością pyłków roślinnych w produktach spożywczych (np. pyłki roślinne nierzadko znajdują się w miodzie kwiatowym). Osoby uczulone na pyłki roślinne muszą więc unikać również świeżych i suszonych ziół (zwłaszcza rumianku), herbat ziołowych, przypraw, selera, marchwi. Osoby uczulone na pyłki traw powinny unikać spożywania orzeszków ziemnych, roślin strączkowych, zbóż, soi, surowych ziemniaków, a osoby uczulone na pyłki krzewów i drzew wcześnie kwitnących -pomidorów, orzechów, anyżu.

W alergiach krzyżowych alergicy reagują nie tylko na jeden alergen z określonego źródła, ale także na ten sam alergen lub alergen o bardzo podobnym składzie z innego źródła. Na przykład u osoby uczulonej na pyłki żyta mogą wystąpić burzliwe objawy ze strony przewodu pokarmowego (ból brzucha, biegunka, wymioty) po spożyciu muesli z ziarn innych zbóż.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *