Alergia na jaja – cz.1

egg photoBiałka jaj są silnym alergenem podczas pierwszych trzech lat życia człowieka. Nawet przy pierwszym kontakcie z jajem kurzym zdarzają się silne reakcje alergiczne. Uczulenie na białka jaja kurzego może się rozwijać, podobnie jak w przypadku uczulenia na białka mleka krowiego, za pośrednictwem pokarmu matki.

Alergie na te białka występują częściej u dzieci niż u osób dorosłych i, podobnie jak w przypadku alergii na mleko, nierzadko ustępują wraz z wriekiem. U dzieci szczególnie nadwrażliwych alergia ta występuje także w w’ieku dorosłym.

W Stanach Zjednoczonych alergia na jaja kurze jest najbardziej rozpowszechnioną formą tej choroby u dzieci. W badaniach przeprowadzonych u 470 dzieci ocenianych na podstawie testu prowokacji metodą podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo stwierdzono, iż 80% z nich reagowało uczuleniem na jeden lub więcej rodzajów żywności. Okazało się przy tym, że białka jaja kurzego były odpowiedzialne za występowanie 2/3 pozytywnych reakcji.

Większość białek jaja kur/ego wywołujących alergie* znajduje się w jego białku. A każde białko jaja składa się z ponad 20 różnych frakcji.

Głównymi alergenami białka jaj są:

• owoalbumina Gal d2 (masa cząsteczkowa wynosi 45 kDa), która stanowi ponad 50% frakcji białkowej białka jaj;

• owomukoid Gal dl (masa cząsteczkowa 28 kDa), który stanowi 10% frakcji białkowej białka jaj i jest najsilniejszym alergenem tego produktu:

• owotransferyna Gal d3;

• lizozym Gal d4.

Owoalbumina i owomukoid są odporne zarówno na dena-turację, jak i trawienie enzymatyczne. To oznacza, iż jaja poddane obróbce technologicznej nie tracą swoich właściwości uczulających.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *