Alergia na mleko krowie – cz.1

milk photoHipokrates był pierwszym uczonym, który opisał symptomy alergii na mleko.

Białka mleka krowiego są główną przyczyną alergii, częstszą niż inne produkty pokarmowe razem wzięte. Alergia na białka mleka krowiego jest reakcją typu późnego.

Z uwagi na stosowanie różnych kryteriów diagnostycznych częstość występowania alergii na te białka nie jest dokładnie określona.

Rozpoznanie metodą podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo pozwala szacować, że na chorobę tę zapada ok. 1,9-4,4% całej populacji ludzkiej.

Alergia na białka mleka krowiego dokucza przede wszystkim niemowlętom i małym dzieciom. Objawy alergii pojawiają się u ok. 2-5% niemowląt karmionych preparatami mleka krowiego (infant formuła) i u ok. 0,5% niemowląt karmionych piersią.

Wydaje się, iż alergia na mleko krowie może występować już w życiu płodowym, ponieważ we krwi pępowinowej płodów wykrywa się przeciwciała IgE skierowane przeciw białkom mleka krowiego.

Między trzecim a piątym rokiem życia ok. 90% dzieci wyrasta z alergii na białka mleka krowiego. Nie bez znaczenia jest jednak wiek dziecka, w którym alergia się ujawnia. U dzieci, u których doszło do rozwoju alergii poniżej trzeciego roku życia, jej objaw)’ ustępują częściej niż u pozostałych dzieci.

Mleko spożywcze zawiera przeciętnie 3-3,5% białek. Zawartość białek w produktach mleczarskich jest zróżnicowana i wynosi odpowiednio: w maśle 0,5%, w śmietanie 3%, w serach twarogowych 9,5-16%. w serach dojrzewających i topionych 19-29%.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *