Alergia na mleko krowie – cz.4

milk photoHydroliza enzymatyczna może być prowadzona za pomocą enzymów proteolitycznych pochodzenia zwierzęcego (trypsy-na, chymotrypsyna, pepsyna, pankreatyna), roślinnego (papaina), bakteryjnego (Bacillus subtilis) lub grzybowego (Aspergillus oryzae). Znaczne zmniejszenie właściwości uczulających białek serwatkowych uzyskano także dzięki bakteriom Lactobacillus delbrueckii wchodzących w skład szczepionki jogurtowej.

a-Laktoalbumina jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka przez pepsynę i trypsynę, natomiast P-lakto-globulina opiera się hydrolizującemu działaniu tych enzymów i dlatego w prawic nic zmienionej formie przechodzi przez błonę jelitową do krwiobiegu. Tym m.in. należy tłumaczyć silniejsze działanie alergizujące P-laktoglobuliny niż a-laktoalbuminy.

Trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna oraz głęboka hydroliza białek w dużym stopniu zmniejszają wartość odżywczą białek mleka, eo powoduje, że stosowanie ich w żywieniu człowieka budzi poważne wątpliwości.

Białka mleka krowiego obecne w diecie kobiet karmiących piersią przechodzą do mleka kobiecego. Obecność p-lakto-globuliny, normalnie nie występującej w pokarmie kobiecym, stwierdza się po kilku godzinach od spożycia mleka krowiego u ok. 50-95% karmiących matek. Chociaż powszechnie uważa się, że najskuteczniejszą metodą zapobiegania alergii pokarmowej jest karmienie piersią, zdarzają się przypadki objawów alergii na białka mleka krowiego u dzieci karmionych wyłącznie piersią. Należy wówczas całkowicie wyeliminować z diety matek wszystkie produkty będące źródłem białek mleka.

Mleko krowie jest powszechnie stosowanym surowcem do produkcji preparatów dla niemowląt i małych dzieci. Skład mleka krowiego i kobiecego różni się jednak dosyć istotnie. Mimo znacznego postępu technologicznego w zakresie produkcji takich preparatów nie udało się dotychczas odtworzyć składu mleka kobiecego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *