Alergia na mleko krowie – cz.5

milk photoW profilaktyce alergii na białka mleka krowiego, szczególnie u niemowląt z rodzin atopowych, stosuje się modyfikowane mleka hipoalergiczne, a w leczeniu alergii mleka o znacznym stopniu hydrolizy białek. W mlekach hipoalergicznyeh jedynym źródłem białka jest hydrolizat białek serwatkowych

o nieznacznym stopniu hydrolizy. Mleka te nie mogą być jednak stosowane w przy padku już stwierdzonej alergii na białka mleka krowiego. W takiej sytuacji zaleca się preparaty o wysokim stopniu hydrolizy białek, które według definicji Amerykańskiej Akademii Pediatrii (AAP, American Academy of Pediatrics) powinny być skuteczne wr 90%.

Trzeba jednak podkreślić, że hydrolizaty mleka o znacznym stopniu hydrolizy białek nie są zupełnie pozbawione właściwości uczuleniowych. Niekiedy w leczeniu alergii zachodzi konieczność zastosowania preparatów zawierających mieszaninę aminokwasów, czyli mieszanek elementarnych.

Białka mleka krowiego wy kazują duże podobieństwo do białek mleka innych zwierząt kopytnych (np. kozy, owcy). Dlatego też mleko tych ssaków może wywoływać takie same reakcje alergiczne, jak mleko krowie.

Wypada wspomnieć, że wśród pacjentów negatywnie reagujących na mleko krowie zdarzają się przypadki uczuleń na penicylinę obecną w mleku, jeżeli po kuracji antybiotykowej bydła mlecznego nie zostały zachowane okresy karencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *