Alergia na orzeszki ziemne i orzechy drzew – cz.1

peanuts photo

Do orzechów jadalnych zalicza się m.in. orzeszki ziemne (zwane też orzeszkami arachidowymi lub fistaszkami), orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowce, migdały. Pod względem botanicznym wchodzą one w skład różnych grup.

Niewiele spośród nich należy botanicznie do orzechów właściwych.

Orzeszki ziemne to jednoroczny gatunek zaliczany do grupy roślin strączkowych, takich jak soja, groch, fasola, soczewica. Owocami orzeszków ziemnych są suche strąki, w których znajdują się najwyżej cztery nasiona.

Również orzecha włoskiego żaden botanik nie nazwałby prawdziwym orzechem. To pestka większego owocu. Co więcej, drzewo to nic pochodzi z Włoch, lecz z Azji Mniejszej.

Orzechy charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, zawierają stosunkowo dużą ilość białka, tłuszczu, a także witamin z grupy B. Są również źródłem składników mineralnych. W zależności od gatunku zawartość białka w orzechach może wynosić od 8-19% (orzechy włoskie) do 3-37% (orzeszki ziemne).

Orzechy zawierają wiele alergenów. Najlepiej poznano alergeny orzeszków ziemnych. Najsilniejszymi ich alergenami są Ara hl o masie cząsteczkowej 63,5 kDa, Ara h2 o masie cząsteczkowej 17,5 kDa oraz olcozyny o masie cząsteczkowej mieszczącej się w przedziale 16,5-33 kDa. Ara hl jest odporny na denaturację termiczną i chemiczną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *