Alergia na orzeszki ziemne i orzechy drzew – cz.3

peanuts photoOsoby, które cierpią z powodu alergii na orzechy, nierzadko uczulają się również w wyniku reakcji krzyżowej na pytki brzozy lub leszczyny i lateks. Krzyżowo reagują także alergeny orzecha włoskiego i laskowego, charakteryzują się bowiem podobną strukturą biochemiczną.

Jakkolwiek dotychczas nic znaleziono bezpośredniego związku między alergiami na orzeszki ziemne a innymi orzechami, uważa się jednak, że alergie te współwystępują u ok. 1/3 osób uczulonych na te produkty. Dlatego też zaleca się, aby pacjenci uczuleni na jeden gatunek orzechów unikali pozostałych. Ma to tym większe znaczenie, że orzechy, niezależnie od gatunku, często są przerabiane w tych samych zakładach produkcyjnych. Stosunkowo łatwo więc dochodzi do przenoszenia alergenów. Coś takiego może się również zdarzyć w restauracjach podczas przygotowywania potraw.

Nierzadko w celu obniżenia kosztów produkcji zastępuje się droższe orzechy drzew tańszymi orzeszkami ziemnymi.

Należy pamiętać, iż orzechy, zwłaszcza orzeszki ziemne, oraz oleje z nich wytwarzane są powszechnie stosowane podczas produkcji wielu środków spożywczych. Mogą więc, jako alergeny ukryte, wywoływać reakcje uczuleniowe. Nawet zagrażające życiu reakcje anafilaktyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *