Alergia na skorupiaki i małże

Skorupiaki i małże to jadalne bezkręgowce. Do skorupiaków należą krewetki, kraby, homary, langusty i raki, do małży zaś mięczaki, przegrzebki, ostrygi i sercówki. Produkty te charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, która różni się w zależności od gatunku. W Polsce są zazwyczaj dostępne w formie przetworzonej (mrożone lub konserwowe), rzadko świeżej.

Skorupiaki i małże zawierają średnio 19,2% i 15,3% wysokowartościowego białka. Największe znaczenie w alergologii mają skorupiaki, których alergeny są wspólne dla niemal wszystkich przedstawicieli tej rodziny. Skorupiaki wywołują zazwyczaj reakcje IgE~zależne.

Alergeny skorupiaków i małży udało się dość dobrze poznać. Wyizolowano co najmniej siedem alergenów należących do trzech frakcji białkowych. Najważniejszym alergenem tej grupy jest PEN al o masie cząsteczkowej 36 kDa. Na białka skorupiaków i małży częściej są uczulone osoby dorosłe. U dzieci len typ alergii występuje stosunkowo rzadko. Antygeny skorupiaków, małży i ryb odpowiadają za wywoływanie ciężkich reakcji alergicznych, łącznie ze wstrząsem anafilak-tycznym. Częstość występowania alergii na owoce morza jest większa wśród populacji o wysokim spożyciu tych produktów’.

Gotowanie nie wpływa znacząco na zmniejszenie właściwości alcrgennych skorupiaków i małży. Uczulone na nic osoby powinny unikać także spożywania ryb z uwagi na obecność w nich podobnych białek.

Ponieważ produkty z tej grupy są wykorzystywane do wyrobu wielu środków spożywczych (np. niektórych sosów, snack-sów, dań kuchni azjatyckiej), nierzadko stają się alergenami ukrytymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *