Alergia pokarmowa

allergy photo

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Objawy te zawsze przyjmują tę samą postać i zawsze występują po spożyciu tego pokarmu, na który dana osoba jest uczulona.

Alergia pokarmowa ujawnia się najczęściej u niemowląt i małych dzieci. Nierzadko jest pierwszym objawem skłonności organizmu również do innych chorób alergicznych. Należy’ zaznaczyć, że alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku, Układ immunologiczny przewodu pokarmowego człowieka we wczesnym okresie jego życia cechuje jednak większa podatność na nieprawidłowe reakcje.

Alergia pokarmowa jest jedną z form niepożądanych reakcji pojawiających się po spożyciu pokarmów. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAACI, Euro-pean Academy of Allergology and Clinical Immunology)
w 1995 roku podzieliła te niepożądane reakcje na toksyczne i nietoksyczne. Pierwsze dają o sobie znać wtedy, gdy objawy kliniczne występujące po spożyciu pokarmu można nie tylko przewidzieć, ale i gdy ich nasilenie jest wprost proporcjonalne do ilości spożytego pokarmu (zatrucie pokarmowa).

Wśród reakcji nietoksycznych wyróżnia się:

• alergię pokarmową, w której objawy kliniczne są spowodowane przez patogenetyczne mechanizmy immunologiczne (reakcja alergiczna jest uzależniona od obecnych w organizmie swoistych przeciwciał lub uczulonych limfocytów);

• nietolerancję pokarmową związaną z mechanizmami nie-immunologicznymi, do których należą wrodzone lub nabyte zaburzenia enzymatyczne w jelicie cienkim (np. niska aktywność enzymów wydzielanych w jelicie cienkim powoduje, że nie strawione tam cukry ulegają fermentacji w jelicie grubym, wskutek czego dochodzi do wzdęć, bólów brzucha, a nawet biegunek).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *