Anyż

anise photoTę przyprawę uzyskuje się przez wysuszenie owoców bie-drzeńca anyżu (Pimpinella anisum). Anyżu nie należy mylić z anyżkiem egipskim (Ulicium verum). Ten ostatni również jest stosowany jako przyprawa i zioło lecznicze, ale ma nieco inne zastosowanie niż anyż. Anyżek egipski występuje głównie w Chinach, Indochinach i Japonii. Anyż zaś najprawdopodobniej pochodzi ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. gdzie od najdawniejszych czasów znano go jako przyprawę i roślinę leczniczą.

Owocem anyżu jest brunatnozielona rozłupnia. Zawiera ona 2-6% olejku eterycznego, w którego skład wchodzą ane-tol i terpeny, a także śluzy, cholina, węglowodany, tłuszcze, białka, sole mineralne.

Przygotowany z anyżu lek ziołowy pobudza funkcjonowanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, w tym gruczołów mlecznych. Napar ze sproszkowanych owoców anyżu stosuje się w niedomaganiach żołądkowych – wspomaga trawienie i działa wiatropędnie. Anyż zwiększa również wydzielanie śluzu, dlatego jest składnikiem wielu syropów i pastylek wspomagających odkrztuszanie. Olejek anyżowy wykorzystuje się też do aromatyzowania innych lekarstw. Wykazuje on także działanie bakteriobójcze.

Ryzyko wystąpienia alergii: wysokie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *