Barwniki

To substancje nadające lub przywracające barwę środkom spożywczym (jeśli te ostatnie utraciły ją w wyniku procesów technologicznych). Poszczególne przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (DzU, nr 94, poz. 933) regulują szczegółowo kwestie dotyczące warunków stosowania tych substancji, jak również podają listę produktów i grup produktów, do których nie wolno ich dodawać. Wśród barwników występują zarówno substancje syntetyczne, jak preparaty otrzymywane z naturalnych surowców podczas fizycznej lub chemicznej ekstrakcji.

Do barwników, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, m.in. należą:

E 102 tartrazyna – syntetyczny żółty barwnik z grupy związków azowych.

E 104 żółcień chinolinowa – syntetyczny zielonkawożółty barwnik z grupy związków azowych.

E 110 żóicień pomarańczowa – syntetyczny pomarańczowy barwnik z grupy związków azowych.

E 122 azorubina – syntetyczny czerwony barwnik z grupy związków azowych.

E 124 czerwień koszenilowa – syntetyczny czerwony barwnik z grupy związków’ azowych.

E 151 czerń bry lantowa BN; czerń PN – syntetyczny czarny barwnik z grupy związków azowych.

E 155 brąz HT – syntetyczny brązowy barwnik z grupy związków azowych.

Produkty i przetwory, które mogą być źródtem wyżej wymienionych barwników:

• aromatyzowane napoje bezalkoholowe,

• kandyzowane owoce i warzywa,

• konserwy zawierające czerwone owoce,

• wyroby cukiernicze,

• dekoracje i powłoki wykorzystywane do produkcji m.in. tortów, ciast, ciasteczek.

• pieczywo cukiernicze (np. herbatniki, wafle),

• wyroby ciastkarskie (np. różnego rodzaju ciasteczka),

• suche, smakowe snacksy ziemniaczane lub zbożowe,

• desery (łącznie z aromatyzowanymi deserami mlecznymi),

• smakowe powłoki orzechów,

• lody,

• aromatyzowane sery topione,

• sosy,

• przyprawy (np. curry),

• marynaty,

• ostre sosy korzenne,

• korniszony z jarzynami w occic (konserwowe),

• musztardy,

• pasty ze skorupiaków,

• wstępnie obgotowane skorupiaki,

• pasty rybne,

• zamienniki łososia,

• wędzone ryby,

• ikra ryb,

• jadalne powłoki serów i jadalne osłonki wędlin,

• produkty dietetyczne do kontrolowania masy ciała zastępujące całkowicie jeden posiłek lub wszystkie posiłki w ciągu dnia,

• dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej,

• preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę przeznaczone do użycia pod kontroli} lekarza,

• zupy w proszku lub kostkach,

• analogi przetworów mięsnych i rybnych produkowane na bazie białek roślinnych (np. kotlety sojowe, kiełbaski sojowe),

• napoje spirytusowe,

• napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15% objętości (z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa),

• aromatyzowane napoje winiarskie,

• fermentowane napoje winiarskie,

• dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej.

E 123 aniarant – syntetyczny czerwony barwnik z grupy związków azowych.

Produkty i przetwory, które mogą być źródłem arna-

rantu:

• aromatyzowane winopochodne napoje gronowe uzyskane z gorzkiego wina,

• aromatyzowane gorzkie wino gronowe,

• apcritify na bazie wina gronowego lub owocowego,

• napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15% objętości (z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa),

• ikra ryb.

E 128 czerwień 2G – syntetyczny czerwony barw nik z grupy związków azowych.

Stosuje się go do nadania barwy mięsa produktom zawierającym oprócz mielonego mięsa także składniki roślinne.

Produkty i przetwory, które mogą być źródłem czerwieni 2G:

• kiełbaski śniadaniowe, w których skład wchodzą przetwory zbożowe,

• mięso na hamburgery i hamburgery z dodatkiem warzyw łub przetworów zbożowych.

E 154 brąz FK – syntetyczna brązowa mieszanka sześciu różnych barwników z grupy związków azowych.

Produkty i przetwory, które mogą być źródłem brązu

FK:

• wędzone śledzie.

E 180 czerwień litolowa BK (litolrubina) – syntetyczny czerwony barwnik z grupy związków azowych.

Barwnik ten może występować w’ jadałnych powłokach serów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *