Chrzan

Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia, Armoracia rusticana) jest rośliną przyprawową pochodzącą z Europy Południowo-Wschodniej i Azji. Często występuje w stanie dzikim. Niekiedy uważa się go za uporczywy chwast ogrodowy. Rosnący na wybrzeżach Grenlandii chrzan arktyczny to prawdziwa ciekawostka botaniczna.

Jako przyprawę wykorzystuje się korzeń chrzanu. Zawiera on olejek eteryczny, w którego skład wchodzi glikozyd, zwany synigryną. To właśnie synigryna jest przyczyną jego ostrego smaku i zapachu. Ponadto występują w nim bakterio- i ple-śniobójcze fitoncydy, aminokwasy, witamina C oraz składniki mineralne (m.in. wapń, żelazo, siarka, fosfor, magnez, potas, sód).

Chrzan pobudza funkcje wydzielnicze układu pokarmowego. Wykazuje również działanie rozgrzewające, wykrztuśne oraz moczopędne.

Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *