Cynamon

Cinnamon photoTę przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory młodych pędów cynamonowca, drzewa z rodziny wawrzynowatych. W sprzedaży można znaleźć cynamon cejloński, pochodzący ze Sri Lanki, i cynamon chiński, wywodzący się z Chin. Pierwszy to kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeyla-nicnm), drugi to kora cynamonowca wonnego (Cinnamomum cassia).

Cynamon jest przyprawą o rdzawoczerwonej barwie oraz słodko-korzennym smaku i aromacie. Występuje wt formie proszku lub lasek. Tu ostatnie to nic innego jak ususzone drzazgi kory cynamonowca.

Zapach przyprawie nadaje olejek cynamonowy, którego głównym składnikiem jest aldehyd cynamonowy. Zawartość olejku cynamonowego w roślinie waha się od 1 do 4%.

Przyprawa ta nie tylko działa lekko wiatropędnic, ale i łagodzi wzdęcia. Olejek cynamonowy zaś ma działanie anty-bakteryjne i antygrzybicze.

Czynnikiem alergizującym są alkohol cynamonowy i aldehyd cynamonowy.

Ryzyko wystąpienia alergii: średnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *