Cząber

Savory photoW warunkach naturalnych cząber ogrodowy (Satureja hortensis) występuje we wschodnim regionie Morza Śródziemnego. Można go znaleźć nawet w okolicach Morza Czarnego. Obecnie uprawia się go na niewielką skalę w całej Europie, prawie w’ całej Azji, w obu Amerykach, w północnej i południowej Afryce oraz w Australii.

Cząber jest przede wszystkim rośliną przyprawową, w mniejszym stopniu leczniczą. Zawiera olejki eteryczne, żywice, garbniki oraz sole mineralne (m.in. miedzi, kobaltu, cynku, manganu i żelaza).

Ziele cząbru poprawia trawienie, wykazuje działanie wia-tropędne oraz przeciwskurczowe.

Jako przyprawę stosuje się cząber świeży lub suszony. Ma ona aromatyczny zapach i pikantny smak.

Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *