Częstość występowania alergii pokarmowej

allergy photo
Częstość występowania alergii pokarmowej w całej populacji wynosi ok. 1-3%, wśród dzieci zaś ok. 6-8%. W Niemczech alergia pokarmowa stanowi około 17% wszystkich przypadków alergii. To trzecia co do częstości występowania alergia po alergiach na pyłki roślinne (49%) i roztocze znajdujące się w kurzu domowym (19%).

Obecnie obserwuje się tendencję wzrostu zachorowań na alergię pokarmową w’wielu krajach na świecie. Zjawisko to spowodowane jest różnymi czynnikami. Do najważniejszych zalicza się zwiększenie spożycia niektórych produktów spożywczych (np. egzotycznych owoców i warzyw) oraz częstsze wykorzystywanie podczas przygotowywania posiłków gotowych produktów i półproduktów (m.in. przemysłowo przetworzonej żywności). Przyczyną tego zjawiska może być także większy niż dawniej kontakt z różnego rodzaju chemikaliami. Należy podkreślić, że wystąpienie klinicznych objawów alergii pokarmowej ma też niekiedy związek ze sposobem przygotowywania produktu spożywczego. Na przykład mleko gotowane może nie wywoływać objawów alergii u osób. u których objawy te pojawiają się po wypiciu mleka surowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *