Czosnek

garlic photoCzosnek pospolity (Allium satirum) jest rośliną leczniczą i przyprawową. Ludzkość zna go już co najmniej od pięciu tysięcy lat. Do celów kulinarnych oraz leczniczych wykorzystuje się jego cebulę, składającą się zazwyczaj z kilku ząbków.

Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzenił się na Bliski Wschód. Stamtąd trafił najpierw na wybrzeża Morza Śródziemnego, a potem do Europy Południowej i Środkowej. Obecnie uprawia się go na całym świecie.

Wartość kulinarną i leczniczą czosnku determinuje jego skład. Roślina ta zawiera związki siarkowe, powód silnego, charakterystycznego aromatu. Głównym ich przedstawicielem jest bezwonna alliina. która pod wpływem rozcierania przekształca się w bakteriobójczą allicynę. Ponadto czosnek zawiera olejek lotny, białka, cukry, saponiny, flawonoidy, witaminy A, B,, B2, C i PP, a także takie składniki mineralne, jak w’apń, mangan, magnez, miedź, żelazo, jod, cynk.

Składniki zawarte w czosnku zwalczają infekcje dróg oddechowych, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, obniżają wysokie ciśnienie. Etanolowy wyciąg z czosnku wykazuje działanie keratolityczne, pobudza proces ziaminowania i naskór-kow’ania. Czosnek pomaga również walczyć z niestrawnością, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego. W związku z wyżej opisanym działaniem czosnek znalazł zastosowanie jako składnik niektórych leków i preparatów (m.in. Alitolu, Allio-filu. Alliogalu i Alliogelu).

Ryzyko wystąpienia alergii: wysokie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *