Czynniki wywołujące pseudoalergię

allergy photoPodstawową substancją czynną, wyzwalaną podczas reakcji alergicznej z komórek tucznych, jest histamina. Produkty spożywcze, które ją zawierają w sposób naturalny, a jest ich niemało, mogą wywoływać reakcje zbliżone do alergicznych. Histamina znajduje się w niektórych rybach (np. w tuńczyku, makreli), serach, winach.

Część produktów spożywczych zawiera lektynę, która bezpośrednio, bez udziału mechanizmów alergicznych, może wyzwalać histaminę, wywołując reakcje podobne do alergicznych. Lektyna w’chodzi w skład niektórych owoców (np. truskawek) oraz pewnych gatunków’ warzyw i zbóż.

Niektóre produkty spożywcze zawierają stosunkowo duże ilości amin biogennych, takich jak serotonina i tyramina. które również powodują reakcje podobne do alergicznych.

Do produktów tych należą:

• sery pleśniowe typu bri, roquefort,

• ekstrakty drożdży.

• ekstrakty ryb,

• kiszona kapusta,

• czekolada,

• awokado,

• banany,

• orzechy włoskie,

• ananasy.

Inne produkty, które mogą wywoływać alergię

Agrest, borówki, czarne jagody, figi, jabłka, kokosy, mango, melony, morele, porzeczki, rabarbar, śliwki, winogrona, brokuły, brukselka, buraki, cebula, czosnek, kalafior, kapusta, marchew, oliwki, rzepa, sałata, seler, szpinak, ziemniaki, grzyby, gorczyca, goździki, imbir, wanilia, krewetki, królik, wieprzowina, wołowina, ryż, kawa, cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *