Galka muszkatołowa

To nasienie muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans) pochodzącego z Moluków (Wyspy Korzenne), części Archipelagu Malajskiego. Obecnie drzewa muszkatołowe uprawia się powszechnie w krajach tropikalnych.

Początkowo gałkę muszkatołową stosowano jako lek na zaburzenia trawienne. Dopiero w XV w. zaczęto jej używać jako przyprawy.

Gałka muszkatołowa zawiera tłuszcze (do 40%), cukry, skrobię, pektyny, barwniki, składniki mineralne, witaminę B2 oraz olejek muszkatołowy (5-16%). Głównym składnikiem olejku jest mirystycyna.

Stosowane w niewielkich ilościach, nasiona muszkatołowca redukują wzdęcia, poprawiają apetyt, przynoszą ulgę w nudnościach, wymiotach i biegunce.

Na rynku można dostać gałkę muszkatołową w postaci całych nasion lub proszku. To przyprawa o korzennym, orzeźwiającym zapachu i słodkawym smaku. Dodaje się ją zarówno do potraw deserowych, jak pikantnych.

Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *