Goździki

cloves photoTo wysuszone pąki kwiatu goździkowca korzennego (Syzgium aromalicam), pochodzącego z Moluków. Największe plantacje tego drzewa znajdują się obecnie w Indonezji, na Zanzibarze, Mauritiusie i Madagaskarze. Uprawia się go także w Malezji i Grenadzie. Najstarsze zapiski o goździkach powstały na początku naszej ery w Chinach, ale do Europy goździki trafiły dopiero w XI w.

Mają one piekący smak i charakterystyczny, przyjemny, korzenny zapach. Aromat wywołuje olejek eteryczny (15-20%), którego głównym składnikiem jest eugenol. Olejek służy jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy. Goździki działają wiatropędnie, poza tym łagodzą nudności i niestrawność. Przyprawę tę wykorzystuje się zarówno do potraw słodkich, jak pikantnych.

Ryzyko wystąpienia alergii; niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *