Jagody jałowca

 juniper photoTo jedna z nielicznych przypraw zbieranych ze stanu dzikiego (nie istnieją specjalne plantacje jałowca). W sprzedaży znajdują się jagody (szyszkojagody) jałowca pospolitego (Juniperus conununis), krzewu występującego na całej półkuli północnej.

Jagody jałowca wykazują również działanie lecznicze. Mają wielkość małych nasion grochu i ciemnofioletową barwę ze srebrzystoszarym nalotem. Wykorzystuje się je zarówno w postaci świeżej, jak suszonej.

Owocc jałowca zawierają olejek eteryczny (1-2,9%), garbniki, flawonoidy, związki żywicowe, kw’asy organiczne, cukry (glukoza, fruktoza).

Preparaty z jagód jałowca stosuje się jako środek moczopędny, pobudzający perystaltykę jelit oraz wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Mają one również silne działanie bakteriobójcze. U kobiet w’ ciąży należy je stosować ostrożnie. Nie powinny ich używać osoby z chorobami nerek, zaawansowaną niewydolnością wątroby i chorobą wrzodowy żołądka lub dwunastnicy.

Ryzyko wystąpienia alergii: średnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *