Jak rozpoznać alergię pokarmową? – cz.1

allergy photo

Objawy kliniczne alergii pokarmowej są różnorodne. Z wywiadu chorobowego przeprowadzonego przez lekarza można jedynie wnioskować o nadwrażliwości organizmu na jakiś składnik pokarmowy. Chorzy, u których występują objawy żotądkowo-jeli-towe (wymioty, wzdęcia, biegunka), nie zawsze cierpią z powodu alergii pokarmowej. Niekiedy dokucza im nietolerancja pokarmowa. Rozróżnienie tych dwóch form reakcji na spożywane pokarmy jest bardzo istotne, albowiem każdą z nich inaczej się leczy.

Diagnostyka alergii pokarmowej jest trudna, ponieważ nie istnieje żadne proste badanie o zadowalającej czułości, które pozwoliłoby na jednoznaczne rozpoznanie tej choroby. Dlatego też wnikliwie zebrany wywiad chorobowy i żywieniowy jest bardzo ważny. Liczy się nie tylko zgromadzenie dokładnych informacji o objawach klinicznych, lecz także ustalenie, z jakimi alergenami chory styka się najczęściej. Zgromadzone informacje powinny również dotyczyć obciążenia rodzinnego chorobami alergicznymi.

Ogólnie rzecz biorąc, metody diagnostyczne dzielą się na cztery grupy:

• wywiad chorobowy,

• testy skórne (badan ia in vivo),

• testy krwi (badania in vitro),

• testy prowokacyjne (swoiste badania in vivo).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *