Kminek

To przyprawa uzyskiwana z owoców powszechnie uprawianego kminku zwyczajnego (Carum carvi). Występuje on w Europie Północnej i Środkowej, Afryce Północnej i Azji.

Owoce kminku (rozłupki) mają charakterystyczny, sierpo-waty kształt i brązową barwę. Zawierają olejek eteryczny, sole mineralne, białka, cukry, kwasy organiczne, wosk, żywice, garbniki, flawonoidy – kwercetynę i kemferol. Występujący w kminku olejek eteryczny nadaje mu słodkawo-palący smak i silny zapach.

Kminek stosowano jako lek na dolegliwości żołądkowe oraz jako środek moczopędny. Obecnie wykorzystuje się go w braku apetytu, niestrawności, wzdęciach i zaparciach. Owoców kminku używa się w całości lub w postaci zmielonej. Ryzyko wystąpienia alergii: średnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *