Kolendra

Coriander photoKolendra siewna (Coriandmm sativum) to roślina lecznicza i przyprawowa pochodząca prawdopodobnie z regionów Morza Śródziemnego lub Azji Mniejszej. Znano ją już w starożytności w Chinach, Indiach, Grecji i Egipcie. Obecnie jestuprawiana na całym świecic. Najczęściej wykorzystuje się jej owoce. Świeżych listków kolendry jako przyprawy używa się głównie w Gruzji, Armenii i Azerbejdżanie.

Owoc kolendry to okrągła rozłupnia. Zawiera ona, podobnie jak cała roślina, garbniki, fitosterole, flawonoidy, alkaloidy, białka, tłuszcze, składniki mineralne, witaminę C i olejek eteryczny (mniej niż 1%). Głównymi składnikami olejku są linalol i terpeny. Owoce kolendry mają korzenny smak i przyjemny aromat. Zapach liści zaś, zwłaszcza w okresie kwitnienia rośliny, uważa się na ogół za bardzo nieprzyjemny. Cieką* wostkę stanowi fakt. że część mieszkańców Europy, Azji, Ameryki Południowej i Afryki twierdzi wręcz coś przeciwnego. Według nich liście kolendry rozsiewają miły cytrusowy zapach. Istnieje pogląd, że tolerancja zapachu ziela kolendry jest uwarunkowana genetycznie. Teorii tej nie potwierdzono jednak dokładnymi badaniami.

Kolendra pobudza trawienie, działa żółciopędnic i wiatro-pędnie. Wykazuje również działanie przeciwskurczowe i uspokajające.

Ryzyko wystąpienia alergii: wysokie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *