Koper włoski

fennel photo

Roślinę tę nazywa się też fenkułem włoskim (Foeniculum vulgeire). Pochodzi ona z regionów Morza Śródziemnego. Znano ją tam już w starożytności. W wyniku podbojów rzymskich koper włoski trafił do Wielkiej Brytanii. W Europie Środkowej upowszechnili go benedyktyni. Obecnie jest uprawiany na całym świecie.

Koper włoski to roślina warzywna, lecznicza i przyprawowa, której wszystkie części (bulwa, łodygi, liście i owoce) są jadalne. Owoce jej mają postać żeberkowanych dwurozłupek

o barwie od lekko zielonej do brązowej. W kuchni wykorzystuje się je jako przyprawę w całości łub po zmieleniu. Charakteryzują się słodkawym smakiem i aromatem zbliżonym do zapachu anyżu. Owoce kopru włoskiego zawierają olejek eteryczny (2-6%), fitosterole, flawonoidy, kwasy organiczne, węglowodany, białka, olej, sole mineralne. W skład olejku eterycznego wchodzą m.in. anetol, fenchon i limonen.

Koper włoski ma działanie wiatropędne, przeciwskurczowe oraz wykrztuśne. Pobudza również trawienie. Olejek eteryczny. podany w większych dawkach, powoduje skurcze mięśni i halucynacje.

W kuchni koper w łoski znalazł bardzo szerokie zastosowanie, zwłaszcza we Włoszech, Francji i Wielkiej Brytami.

Ryzyko wystąpienia alergii: ziarna kopru włoskiego – wysokie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *