Kozieradka

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) jest rośliną przyprawową i leczniczą pochodzącą znad Morza Śródziemnego, uprawianą obecnie w wielu krajach Europy. Surowcem wykorzystywanym w medycynie są nasiona kozieradki. Jako przyprawę stosuje się zarówno jej nasiona (najczęściej w postaci zmielonej), jak i świeże lub suszone ziele. Jasnobrązowe nasionka charakteryzują się silnym, zbliżonym do selera i lubczyku aromatem oraz gorzkawym smakiem. Zapach ziela zaś przypomina zapach parmezanu. Nasiona kozieradki zawierają śladowe Ilości olejku eterycznego, śluzy, saponiny, flawonoidy. cholinę, lecytynę, tłuszcze (w tym NNKT), białko (ok. 30%), a także prowitaminę A i witaminę D. W ich skład wchodzi również alkaloid, zwany trygoneliną. Pod wpływem prażenia nasion przechodzi on w znacznym stopniu w aktywną formę witaminy PP.

W lecznictwie wykorzystuje się zazwyczaj sproszkowane lub grubo rozdrobnione nasiona kozieradki. Wewnętrznie można je stosować jako środek przeciw’kaszlowy, pobudzający trawienie, wzmacniający rekonwalescentów. Z uwagi na gorzki smak i przenikliwy zapach obecnie raczej nie zaleca się nasion kozieradki w praktyce medycznej. Nadal jednak rozdrobnione nasiona służą do przygotowywania okładów zmniejszających obrzęki, wrzody i krwawe wylewy.

Zioło to zawojowało kuchnię włoską. W Polsce jest raczej mało popularne.

Ryzyko wystąpienia alergii: nieokreślone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *