Liść laurowy

bay leaf photoPrzyprawę tę otrzymuje się przez wysuszenie liści waw’rzynu szlachetnego (Laums nobilis). Wprawdzie drzewko to pochodzi z Azji Mniejszej, ale obecnie występuje także w Grecji, Włoszech, Hiszpanii, regionie czarnomorskim, obu Amerykach i Afryce.

Suszone liście wawrzynu, zwane w Polsce liśćmi laurowymi lub bobkowymi, mają aromatyczny zapach i lekko gorzki, korzenny smak. Za ich aromat i smak odpowiadają zawarte w nich olejki eteryczne (metyloeugcnol, cyneol, geraniol) i związki garbnikowe.

Liście wawrzynu pobudzają apetyt, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, wykazują tez słabe działanie moczopędne. Olejek laurowy ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *