Majeranek

Przyprawę tę tworzą suszone liście i suszone kwiatostany ma-jeranu ogrodowego {Majorana hortensis, Origanum majora-na). Do przygotowywania potraw można też używać świeżych liści tej rośliny.

Majcran ogrodowy pochodzi znad Morza Śródziemnego, ale uprawia się go także w innych regionach klimatu ciepłego i umiarkowanego. Głównym jego składnikiem jest olejek eteryczny, zawierający m.in. terpineol i linalol. Ponadto w jego skład wchodzą garbniki, gorycze, flawonoidy, sole mineralne, rutyna, karoten i witamina C.

W lecznictwie majeranku używa się w’ zaburzeniach trawienia oraz w stanach skurczowych żołądka i jelit. Zioło to znajduje się również w’ herbatkach, naparach i kroplach ziołowych stosowanych w zaburzeniach pracy pęcherzyka żółciowego. Majeranek ma także działanie uspokajające. W diecie bezsolnej może zastępować sól.

Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *