Oregano

oregano photoTo po prostu lebiodka pospolita (Origanum vulgare) występująca powszechnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i Ameryki Południowej. Można ją również spotkać w Ameryce Północnej. W Polsce lebiodkę, nazywaną też dzikim majerankiem lub macierzanką wysoką, można znaleźć na obszarach przyleśnych i słonecznych wzgórzach.

Oregano jest zarówno rośliną przyprawową, jak leczniczą. Na przyprawę składają się najczęściej wysuszone liście i kwiatostany. Z powodzeniem jako dodatek do potraw można również stosować świeże listki. Oregano charakteryzuje się przyjemnym, przypominającym zapach majeranku aromatem oraz korzennym, lekko gorzkawym smakiem. Swój aromat przyprawa ta zawdzięcza olejkom eterycznym (do 0,5%) – głównie tymolowi i karwakolowi. Roślina zawiera także garbniki, gorycze, kwas rozmarynowy’, składniki mineralne i witaminę C.

W handlu dominują dwie odmiany tej przyprawy: oregano z regionu Morza Śródziemnego (cenione w kuchni włoskiej i greckiej) oraz oregano meksykańskie (ma zdecydowany, ostry smak).

Oregano jako roślina lecznicza wykazuje działanie wy-krztuśne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ułatwia trawie-nie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i wspomagając wydzielanie żółci.

Ryzyko wystąpienia alergii: wysokie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *