Pieprz

pepper photoPrzyprawę tę otrzymuje się z owoców pieprzu czarnego (Piper nigrum), krzewu występującego na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Ojczyzną tej przyprawy są Indie. Nazywa się ją tam klejnotem kuchni. Obecnie pieprz należy do najczęściej stosowanych przypraw na świecie. Na rynku dostępny jest pieprz czarny, biały i zielony.

Pieprz czarny ma korzenny zapach i ostry smak. Otrzymuje się go wskutek wysuszenia niezupełnie dojrzałych owoców. Proces suszenia powoduje marszczenie się skórki owocu i zmianę jego koloru z czerwonego na czarny.

Pieprz biały uzyskuje się przez wysuszenie i zmielenie jądra dojrzałego owocu, który wcześniej należy poddać moczeniu w celu usunięcia skórki. Otrzymana w ten sposób przyprawa ma barwę szarokremową i charakteryzuje się subtelniejszym, mniej palącym smakiem.

Pieprz zielony, który nie jest ostry i który ma wyrazisty, odświeżający smak, zbiera się w postaci niedojrzałych owoców, a następnie marynuje w celu zachowania barwy.

To dość kaloryczna pr/yprawa – 100 g daje 304 kcal. Zawiera ona olejki eteryczne, białka, tłuszcz, składniki mineralne (m.in. wapń, magnez, żelazo) oraz błonnik. W jej skład wchodzi również piperyna. Alkaloid ten występuje głównie w wierzchniej warstwie owocu, nadając mu ostry, palący smak.

Pieprz pobudza łaknienie, działa napotnie, zwiększając temperaturę ciała. Zawarte w nim olejki eteryczne mają właściwości wykrztuśne. To przyprawa niemal uniwersalna, można ją dodawać do prawic wszystkich potraw.

Ryzy ko wystąpienia alergii: pieprz czarny – średnie; pieprz biały – niewielkie; pieprz zielony – wysokie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *