Produkty zawierające alergeny jaj

Produkty i przetwory, które są lub mogą być źródłem

białek jaj:

• potrawy z jaj (np. jaja gotowane, sadzone, faszerowane, w majonezie, marynowane, jajecznica, omlety, kotlety jaj eczne),

• niektóre gatunki pieczywa (chleby i bułki, których powierzchnię przed pieczeniem posmarowano jajkiem),

• ciasta, torty i wyroby ciastkarskie (np. drożdżówki, pączki, bezy),

• pieczywo cukiernicze (np. herbatniki, wafle, gofry),

• kremy jajeczne do tortów i ciast,

• praliny,

• lody i desery lodowe,

• lody ciepłe (przysmak dzieci),

• wata cukrowa,

• desery, w tym owoce w sosach (np. brzoskwinie lub banany w sosie czekoladowym),

• kawa i napoje kawowe (np. kawę po adwokacku przyrządza się z żółtkami),

• makarony,

• potrawy mączne, w tym pierogi, uszka, kopytka, pyzy, knedle, kluski (np. kładzione, lanc, śląskie, zacierki, łazanki),

• placki ziemniaczane,

• naleśniki,

• jabłka w cieście,

• racuchy,

• budynie,

• musy,

• suflety,

• sałatki i surówki warzywne zawierające w swym składzie jajka,

• majonezy,

• sałatki z majonezem,

• sos tatarski,

• sos holenderski,

• dressingi,

• galarety mięsne i rybne (często klaruje się je białkiem jaja kurzego),

• potrawy z mięsa mielonego (np. kotlety mielone, hamburgery, klopsy, befsztyk tatarski),

• potrawy panierowane (np. kotlety, sznycle, ryby, warzywa),

• nadzienia słone i słodkie do potraw (np. do drobiu, warzyw, naleśników, krokietów, pierogów),

• niektóre wędliny (np. kaczka faszerowana, kurczak faszerowany),

• pasztety,

• buliony (również nierzadko klaruje się je białkiem jaja kurzego),

• piwo grzane,

• likier)’ (np. adwokat),

• koktajle (w tym alkoholowe),

• posiłki dla dzieci w słoikach.eggs photo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *