Produkty zawierające alergeny mleka krowiego

milk photo

Produkty i przetwory, które są lub mogą być źródłem białek mleka:

• mleko we wszystkich formach: prosto od krowy, świeże, pasteryzowane, sterylizowane, UHT (ultra-high temperature),

• mleka smakowe (np. czekoladowe, owocowe),

• mleko i śmietanka do kawy i herbaty,

• mleko acidofilne,

• mleko ukwaszone,

• kefiry,

• jogurty,

• serwatka.

• maślanka,

• śmietana i śmietanka,

• bita śmietana,

• sery twarogowe, podpuszczkowe (żółte), pleśniowe,

• serki homogenizowane, termizowane (np. w postaci granulek), typu fromage, topione,

• pasty serowe do smarowania (np. pieczywa, krakersów),

• masło,

• masło smakowe (np. czosnkowe, z koperkiem),

• produkty tłuszczowe do smarowania pieczywa typu mieszanki masła z margaryną, margaryny z dodatkiem śmietanki, jogurtu, mleka,

• lody, desery lodowe, torty lodowe,

• owoce w śmietanie (np. truskawki, maliny),

• niektóre desery (np. budynie, musy, kremy),

• kremy deserowe w proszku (np. do tortów, karpatek),

• torty z kremami na bazie masła, margaryny lub z kremami na bazie mleka, śmietanki, jogurtu itp.,

• pieczywo cukiernicze (np. herbatniki, wafle, gofry, krakersy) i wyroby ciastkarskie (np. napoleonki, pączki),

• czekolada mleczna i inne z niej wyroby (np. batony, pralinki),

• cukierki mleczne (m.in. krówki, toffi),

• napoje kakaowe w proszku,

• kawa typu cappuccino,

• napoje czekoladowe,

• koktajle mleczne i mleczno-owocowe,

• koktajle alkoholowe i likiery (np. adwokat, Irish Cream),

• niektóre surówki owocowe (te z dodatkiem śmietanki lub jogurtu),

• niektóre surówki i sałatki warzywne (np. pomidory w śmietanie),

• jajecznica ze śmietaną,

• omlety,

• zupy i sosy zabielane mlekiem, śmietaną, jogurtem,

• zupy i sosy w proszku lub kostkach,

• gotow’e potrawy w puszkach i słoikach typu klopsiki w sosie, gołąbki w sosie,

• pizza z serem,

• zapiekanki z serem,

• lasagnc,

• pieczywo żytnie (np. chleb razowy, starogardzki, sitkowy, pytlowy’),

• pieczywo pszenne (np. chleb, bułki, bagietki),

• pieczywo mieszane (produkowane z mąki razowej

i mąki pszennej),

• drożdżówki, bułki maślane, rogale,

• ciasta,

• kiełbasy homogenizowane (np. parówki, mortadela),

• wędliny podrobowe mięsne i drobiowe (np. pasztetowa),

• pasztety mięsne i drobiowe,

• galantyny,

• zasmażka w proszku,

• pierogi z serem, z owocami i śmietaną, leniwe, ruskie,

• naleśniki, krokiety, racuchy,

• niektóre potrawy panierowane (np. kotlety, ryby, warzywa),

• sos beszamelowy i inne sosy na jego bazie, a także potrawy z tymi sosami (np. warzywa zapiekane),

• sos holenderski,

• chrzan i sos chrzanów)’,

• sos tatarski,

• ćwikła,

• dressingi.

• potrawy ze szpinaku,

• puree ziemniaczane,

• warzywa gotowane (często podaje się je z masłem),

• zupy, pieczony drób, befsztyki, steki, sosy podawane w restauracjach (zazwyczaj przyrządza się je tam z dodatkiem masła w celu nadania im charakterystycznego smaku i zapachu),

• przetwory rybne,

• gotowe potrawy z ryb morskich (ryby moczy się w mleku w celu zniwelowania ich zapachu),

• śledzie w śmietanie,

• preparaty do karmienia niemowląt i małych dzieci,

• preparaty wspomagające odchudzanie (np. koktajle),

• preparaty dla sportowców zawierające białka serwatkowe.

Zdarza się, że niektóre osoby uczulone na mleko reagują uczuleniem także na wołowinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *