Produkty zawierające alergeny pokarmowe

allergy photoNasilenie występowania chorób alergicznych, zwłaszcza u osób dorosłych, skłania do poszukiwania przyczyn tego zjawiska. Uważa się, iż głównym jego powodem są przemiany środowiskowe. Nie wydaje się bowiem, aby w ciągu kilku ostatnich dziesięcioleci nastąpiły tak znaczne przeobrażenia genetyczne, które uzasadniałyby wzrost zapadalności na choroby alergiczne.

Zmiany w stylu życia zmuszają do coraz częstszego korzystania z pomocy zakładów żywienia zbiorowego. Nierzadko też ludzie zaopatrują się w produkty, które można łatwo i szybko przyrządzić w domu. Zazwyczaj poszukują oni żywności długo zachowującej świeżość, o ładnej, wyrazistej barwie i przyjemnym zapachu, atrakcyjnej smakowo. Część osób oczekuje produktów o zmodyfikowanym składzie, np. o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub cukru. Nowoczesne technologie umożliwiają wytwarzanie takiej żywności. By osiągnąć ten ceł, stosuje się m.in. wiele substancji dodatkowych i składników funkcjonalnych pochodzących z produktów spożywczych. Pełnią one różne funkcje technologiczne (np. spulchniające, zwiększające wodochłonność, umożliwiające uzyskanie emulsji). Składniki te mogą pochodzić z surowców o właściwościach uczulających i jako alergeny ukryte wywoływać takież reakcje.

Stanowią one wielki problem w diagnostyce i leczeniu alergii pokarmowych. Występują w różnorodnych produktach spożywczych, często pod nazwami handlowymi, co utrudnia ich rozpoznanie i wyeliminowanie z diety.

Jednym ze sposobów unikania tych antygenów jest bardzo wnikliwe czytanie etykiet środków spożywczych. Powinny być na nich wymienione wszystkie składniki gotowego produktu. Należy jednak pamiętać, iż zgodnie z obowiązującym prawem niektóre składniki żywności nic muszą być wymieniane na etykiecie produktu, w którego skład wchodzą. Dzieje się tak m.in. wtedy, kiedy dodano je do produktu w postaci preparatu wieloskładnikowego (mieszanki różnych składników) nic przekraczającego 25% jego masy. W najbliższym czasie obowiązywać zacznie w naszym kraju przepis prawny, zgodnie z którym wymienianie niektórych składników alergennych na etykietach żywności, niezależnie od tego, jak dużo jest ich w gotowym produkcie, stanie się obowiązkowe. Składniki te opublikowano w dyrektyw ie nr 89 Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej z dnia 10 listopada 2003 r.

Należą do nich:

• zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona, kamut, a także szczepy hybrydowe tych zbóż) i produkty pochodne.

• skorupiaki i produkty pochodne,

• jajka i produkty pochodne,

• ryby i produkty pochodne.

• orzeszki ziemne i produkty pochodne,

• nasiona soi i produkty pochodne,

• mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),

• orzechy, tj. migdał (Ąmygdalus communis), orzech laskowy (Corylus avellana), orzech włoski (Juglans regia), nerkowiec (Anacardium occidentale), orzech pekan (Carya illino-insis), orzech brazylijski (Bertholletia excelsa), orzech pistacjowy (Pistacia vera)> orzech makadamia (Macadamia temifolia), i produkty pochodne,

• seler zwyczajny i produkty pochodne,

• gorczyca i produkty pochodne.

• nasiona sezamu i produkty pochodne,

• dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na S02.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *