Produkty zawierające alergeny soi

soy photo

Soję i jej przetwory chętnie wykorzystuje się do produkcji żywności. Uważa się, iż około 60% żywności dostępnej na rynku zawiera składniki sojowe.

Produkty i przetwory, które są lub mogą być źródłem białek soi:

• napoje typu mleko sojowe,

• niektóre lody,

• substytuty kawy,

• sery tofu i miso,

• produkty typu twarożki, jogurty, śmietanki sojowe,

• kostka sojowa (proteina sojowa), granulat sojowy,

• potraw)’ wegetariańskie typu bigos, gulasz sojowy, kotlety, flaki sojowe,

• wegetariańskie pasty oraz pasztety do smarowania pieczywa,

• kiełki sojowe,

• surówki i sałatki warzywne z dodatkiem kiełków soi,

• dania mrożone i konserwowe z dodatkiem kiełków lub ziaren soi,

• mąka sojowa,

• niektóre gatunki pieczywa (chleby i bułki zawierające ziarna soi lub mąkę sojową),

• pieczywo cukiernicze (m.in. herbatniki, ciastka, w’afłe),

• wyroby ciastkarskie (np. drożdżówki),

• makaron sojowy i potrawy go zawierające,

• słodycze (np. batony, pomadki),

• olej sojowy i produkty go zawierające (np. olej Uniwersalny, tłuszcze do smażenia),

• lecytyna sojowa (znaleźć ją można m.in. w’ czekoladzie, cukierkach czekoladowych, majonezach i margarynach),

• margaryny,

• majonezy i sosy majonezowe,

• dressingi,

• sałatki z majonezem,

• płynne przyprawy do zup,

• chipsy smażone na oleju sojowym,

• potrawy smażone na oleju sojowym,

• konserwy rybne w oleju,

• sos sojowy (często używa się go do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej) i potrawy go zawierające,

• zupy i sosy w proszku lub kostkach,

• konserwy mięsne i drobiowe,

• surowe mięso mielone,

• wędzonki, w tym również drobiowe (np. szynka, baleron, polędwica),

• wszystkie kiełbasy, w tym również drobiowe,

• wędliny podrobowe (np. pasztetowa),

• galantyny i inne wyroby garmażeryjne,

• produkty dla małych dzieci,

• preparaty wspomagające odchudzanie z dodatkiem białek soi,

• preparaty dla sportowców zawierające białka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *