Produkty zawierające alergeny zbóż

cereals photo

70% białka spożywanego na świecie to ziarna zbóż – pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, kukurydzy i ryżu.

Ze zbóż reakcje alergiczne najczęściej wywołują pszenica i kukurydza.

Produkty i przetwory, które są lub mogą być źródłem białek pszenicy:

• pieczywo (np. ehleby, bagietki, bułki),

• pieczywo chrupkie,

• pieczywo cukiernicze (np. herbatniki, krakersy, wafle, gofry),

• ciasta i torty,

• wyroby ciastkarskie (np. drożdżówki),

• snacksy, chipsy,

• płatki zbożowe,

• muesli,

• kasza manna,

• proszek do pieczenia,

• zupy i sosy w proszku lub kostkach,

• zupy zagęszczane i takież sosy przyrządzane w gospodarstwach domowych, zakładach żywienia zbiorowego i przemyśle spożywczym.

• warzywa zasmażanc (np. kapusta, marchewka z groszkiem, buraczki),

• warzywa gotowane podawane z bułką tartą (np. kalafior, marchewka),

• omlety,

• pierogi, kopytka, kluski, pyzy, naleśniki, placki ziemniaczane,

• jabłka w cieście,

• makarony,

• pizza,

• budynie,

• kisiele,

• suflety,

• kremy budyniowe (takie jak w napoleonkach),

• przesmażane jabłka do szarlotki (z bułką tartą),

• masy serowe do serników (z budyniem),

• opłatek,

• zasmażki w proszku,

• panierki w proszku,

• potrawy panierowane (np. kotlety, sznycle, krokiety, warzywa),

• bułka tarta i potrawy ją zawierające (np. kotlety mielone, hamburger)’),

• koncentraty przypraw do potraw słonych i słodkich (np. przyprawa do sernika),

• gulasze,

• mięsa w sosach,

• wędliny podrobowe (np. pasztetowa) i pasztety,

• piwo (do brzeczki piwnej można dodawać pszenicę).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *