Produkty zawierające kukurydzę

corn photoUczulenie na kukurydzę występuje rzadko. Trudno je jednak zdiagnozować i leczyć, ponieważ kukurydzę i jej pochodne dodaje się do najróżniejszych produktów spożywczych.

Najczęściej alergię wywołuje syrop kukurydziany, a najrzadziej wywołują ją świeże ziarna kukurydzy.

W przemyśle spożywczym stosuje się powszechnie fruktozę, sorbitol i dekstrozę wytwarzane z kukurydzy.

Produkty i przetwory, które są lub mogą być źródłem białek kukurydzy:

• kukurydza konserwowa,

• kukurydza mrożona,

• mrożone mieszanki warzywne (np. sałatka jarzynowa),

• konserwowe mieszanki warzywne,

• syrop kukurydziany (np. gumy do żucia, cukierki, galaretki, lody, suplementy diety),

• olej kukurydziany (np. majonezy, sałatki, margaryny, tłuszcze do smażenia),

• płatki kukurydziane,

• muesli,

• kasza kukurydziana,

• mąka kukurydziana,

• pieczywo (m.in. chleby, bułki),

• pieczywo chrupkie,

• pieczywo cukiernicze (np. herbatniki, gofry),

• ciasta,

• ciasta w proszku,

• chrupki kukurydziane,

• snacksy, chipsy, prażynki, pop-com,

• desery w proszku (np. budynie, kisiele),

• posiłki dla małych dzieci w słoikach (np. kleiki, kaszki i mieszanki mleczne),

• mrożone dania obiadowe,

• zupy i sosy w proszku lub w kostkach,

• wędzonki, w tym drobiowe (np. baleron, szynka, polędwica),

• kiełbasy, w tym drobiowe,

• wędliny podrobowe,

• wyroby garmażeryjne,

• piwo (do brzeczki piwnej można dodawać kukury-dzę),

• napoje alkoholowe (np. whisky kanadyjska).

Należy pamiętać, że wiele wymienionych wyżej produktów stanowi surowiec do produkcji bardziej złożonych potraw. W ten sposób lista środków’ spożywczych, których spożycie może wywołać reakcję alergiczną, znacznie się wydłuża.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *