Produkty zawierające orzeszków ziemnych i orzechów drzew

peanuts photoOrzeszki ziemne należą do grupy roślin strączkowych. Ponieważ zaleca się, aby osoby uczulone na orzeszki ziemne unikały również pozostałych orzechów, produkty’, w których mogą występować orzeszki ziemne albo jakiekolwiek inne orzechy, potraktowano łącznic.

Produkty i przetwory, które są lub mogą być źródłem białek orzechów:

• orzechy lub orzeszki (prażone, solone, w czekoladzie, słodkich polewach, miodzie),

• masło orzechowe,

• bakalie,

• mieszanki owoców suszonych (często zawierają one także orzechy),

• czekolada i wyroby czekoladowe (np. cukierki, batony),

• chałwa,

• pieczywo cukiernicze (np. herbatniki, wafle),

• ciasta (np. keksy, makowce) i torty,

• kremy do ciast, tortów i deserów,

• kremy w proszku do ciast i tortów,

• polewy do ciast,

• dekoracje do ciast, ciasteczek i tortów,

• masy marcepanowe,

• gotowe masy do ciast (np. makowa),

• lody,

• budynie,

• musy,

• jogurty,

• tw arożki smakowe,

• sery żółte i topione,

• surówki owocowe i warzywne,

• sałatki warzywne,

• sałatki warzywno-mięsnc,

• dania kuchni azjatyckiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *