Przyczyny występowania alergii pokarmowej

allergy photoPatogeneza alergii jest bardzo złożona. W zasadzie u każdego człowieka bez względu na jego wiek może wystąpić alergia. W dużej mierze pojawienie się tej choroby zależy od ekspozycji na określony alergen, to znaczy od tego, jak długo i z jakim nasileniem ten właśnie alergen oddziaływał na przewód pokarmowy. W największym stopniu ryzyko rozwoju alergii zależy jednak od uwarunkowań genetycznych. Ryzyko rozwoju alergii u dzieci zdrowych rodziców waha się od 5 do 15%, gdy jedno z rodziców jest chore, wzrasta ono do 40%, a gdy oboje rodzice są chorzy, sięga nawet 60-80%.

Wzrost zachorowań na alergie pokarmowe wynika z niekorzystnego współdziałania czynników genetycznych i środowiskowych. Genetyczna predyspozycja do alergii wiąże się z występowaniem chorób genetycznych w rodzinie (w tym również alergii), obecnością reakcji alergicznych IgE-zalcżnych (reakcji zależnych od przeciwciał IgE) oraz zaburzonym stosunkiem limfocytów Th (CD4) do limfocytów Tc/Ts (CD8).

Do najważniejszych czynników środowiskowych ryzyka rozwoju alergii należą:

• ekspozycja na alergeny pokarmowe (szkodliwe nawyki żywieniowe, karmienie niemowlaków sztucznymi mieszankami mlecznymi, wczesne wprowadzanie do pożywienia niemowlaków stałych produktów, niewłaściwy sposób odżywiania się kobiet w ciąży i podczas laktacji);

• siła alergenowa białek pokarmowych, m.in. glikoprotein, białek mleka krowiego, jaj. soi. orzeszków ziemnych (czas ekspozycji alergenu na organizm, uczulenie po urodzeniu);

• wielkość ekspozycji na alergen (indywidualna predyspozycja do choroby, wchłanianie alergenów wielocząsteczko-wych – zwiększone u wcześniaków i noworodków w wyniku procesów zapalnych jelit, różne szkodliwe czynniki środowiskowe, np. bierne palenie, alergeny wziewne, zakażenia przewodu pokarmowego);

• nieświadome narażanie na alergeny (dokarmianie nie-mowlaków mieszanką mleczną, dodawanie do pokarmów produktów alergennych, np. jaj, soi, orzechów);

• brak karmienia piersią (nieobecność pokarmu naturalnego).

Alergia pokarmowa może być wywołana prawie przez każdy produkt spożywczy, co wynika z faktu, że bardzo duża grupa składników żywności, choćby jaja kurze, mleko krowie, ser, czekolada, orzechy, ryby, owoce, zboża, przyprawy, surowe warzywa (p. tabela 1), oraz większość substancji dodawanych do żywności (np. środki konserwujące) ma właściwości alergizujące. U dorosłych alergię pokarmową wywołują głównie produkty pochodzenia roślinnego, u dzieci zaś głównie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *