Rozmaryn

rosemary photoRozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) jest rośliną przyprawową i leczniczą, występującą w regionie Morza Śródziemnego. Obecnie uprawia się go także w Stanach Zjednoczonych i Meksyku.

Ziele rozmarynu to przyprawa o kamforowym, orzeźwiającym aromacie i gorzkawym, cierpkim smaku. Zawiera do 2% olejku eterycznego, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, fitosterole, trójterpeny, gorycze i składniki mineralne.

Rozmaryn lekarski ma działanie moczopędne i żółciopęd-ne. Wzmacnia również układ nerwowy i obniża ciśnienie. Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Szafran

To najdroższa przyprawa świata otrzymywana z wysuszonych znamion słupka kwiatowego szafranu uprawnego (Crocus satiius). Przygotowanie jej jest niezwykle pracochłonne. Pojedyncze słupki kwiatowe zbiera się ręcznie, a na jeden kilogram szafranu potrzeba aż 170 tysięcy kwiatów. Szafran pochodzi najprawdopodobniej z Azji Mniejszej, gdyż jego uprawa była tam rozpowszechniona już przed naszą erą. Obecnie szafran uprawia się na dużą skalę głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.

Szafran ma jaskrawopomarańczową barwę, silny aromat i ostry’, lekko gorzkawy smak. Za przyprawę o najlepszej jakości uważa się szafran pochodzący z La Manchy (Hiszpania), osiąga on nawet cenę ponad 900 dolarów za kilogram. Przyprawa pochodząca z Grecji czy Iranu jest tańsza, kosztuje ok. 300 dolarów za kilogram. Za aromat przyprawy odpowiada olejek eteryczny, a za smak i zdolności barwienia żółty barwnik -krocyna.

Jako przyprawa szafran występuje albo w postaci nitek, albo w postaci proszku. Przyprawa ta jest bardzo popularna zwłaszcza w Hiszpanii, północnych Włoszech, południowej Szwajcarii, Szwecji.

Szafran wykazuje także właściwości lecznicze. Pobudza apetyt, wspomaga trawienie, działa wiatropędnie i napotnie. Niegdyś stosowano go jako namiastkę opium ze względu na pobudzające i jednocześnie psychodeliczne działanie znajdującego się w nim olejku eterycznego. Obecnie nie jest stosowany w medycynie tak powszechnie jak dawniej.

Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *