Soja – cz.2

soy photoZ soi wytwarza się różnego rodzaju preparaty (m.in. mączki, grysy, koncentraty, izolaty) stosowane jako dodatki w produkcji środków spożywczych. Zgodnie z odpowiednimi standardami mączki białek sojowych zawierają od 50 do 65% białka, a koncentraty od 65 do 90%. Zawartość białka w izo-latach, które są w największym stopniu oczyszczone z substancji niebiałkowych, wynosi ponad 90%.

Preparaty białek sojowych wykorzystuje się powszechnie w przemyśle spożywczym, głównie mięsnym, drobiowym i piekarniczym. Dla osób z alergią na białka soi produkty, do których dodano wspomniane wyżej preparaty, są poważnym zagrożeniem. Na dodatek osoby te często spożywają je nieświadomie.

Preparaty białek roślinnych i zwierzęcych, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (DzU nr 220, poz. 1856 z późniejszymi zmianami), powinny być wymieniane z podaniem nazw w wykazach składników zamieszczanych na etykietach produktów. Daje to alergikom możliwość wyeliminowania z diety produktów zawierających te składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *