Szałwia

sage photoSzałwia lekarska (Sahia ojficinalLs) jest rośliną leczniczą i przyprawową pochodzącą znad Morza Śródziemnego. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa safaus znaczącego zdrowie.

Ziele szałwii zawiera olejek eteryczny, garbniki katechino-we, kwasy wielofenolowe, gorycze, żywice, witaminy B, i C. W skład olejku eterycznego wchodzi m.in. toksyczny tujon.

Roślina ta ma działanie bakterio- i grzybobójcze, zmniejsza potliwość, wspomaga pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi.

Świeże lub suszone liście zerwane przed okresem kwitnienia stosuje się jako przyprawę. Ma ona aromatyczny zapach i gorzkawy smak (nasilony w postaci suchej). Szałwię suszoną należy stosować w niewielkich ilościach, gdyż zbyt duży jej dodatek nada potrawie nieprzyjemny, stęchły zapach.

Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *