Tymianek

thyme photoTo roślina lecznicza, przyprawowa, miododajna i ozdobna pochodząca znad Morza Śródziemnego. Obecnie uprawia się ją w wielu krajach Europy i w Ameryce Północnej. Przyprawę z niej otrzymuje się przez wysuszenie szczytowych części pędów tymianku pospolitego (Thymus vulgaris), nazywanego również macierzanką zwyczajną.

W zależności od gatunku ziele tymianku zawiera od 0,7 do 6,5% olejku eterycznego. Głównym składnikiem olejku eterycznego jest tymol. Ponadto w tymianku znajdują się związki trójterpenowe, kwasy organiczne, gorycze, saponiny, flawo-noidy, garbniki, fitoncydy oraz składniki mineralne.

Preparaty z tymianku wykorzystuje się jako środki wy-krztuśne. Tymianek pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wykazuje działanie przeciwzapalne. Uzyskiwany z olejku eterycznego tymol znalazł zastosowanie w stomatologii.

Obecnie tymianek stał się, zwłaszcza w kuchni francuskiej, popularną przypraw*]. Ma ona silnie aromatyczny zapach (określany jako tymolowy) i nieco gorzkawy smak.

Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *