Układ immunologiczny przewodu pokarmowego – cz.1

Nasz organizm styka się ze środowiskiem zewnętrznym również za pomocą błony śluzowej przewodu pokarmowego. Powierzchnia wchłaniania jelita cienkiego jest 61) razy większa od powierzchni skóry. To ważne miejsce aktywnych procesów immunologicznych, wynikających z ekspozycji na alergeny pokarmowe, związki chemiczne i czynniki chorobowe (bakterie, wirusy).

Tkanka linifatyczna związana z błonami śluzowymi (MALT, mucosa-associated lymphoid tissue) wytwarza przeciwciała IgA, które przedostają się do śliny i soku jelitowego.

Do zadań obronnych tych przeciwciał należy:

• opłaszczanie i zlepianie mikroorganizmów,

• działanie bakteriostatyczne,

• zapobieganie wnikaniu mikroorganizmów w głąb błony śluzowej przez uniemożliwianie im przylepiania się do nabłonka.

• neutralizacja toksyn bakteryjnych.

Głównym elementem układu immunologicznego jelit jest ich tkanka linifatyczna (GALT, gut associated lymphoid tissue). Znajduje się w niej aż 70-80% komórek wytwarzających w organizmie przeciwciała.

Oprócz przeciwciał IgA miejscową barierę ochronną błony śluzowej przewodu pokarmowego tworzą:

• niskie pH soku żołądkowego,

• enzymy proteolityczne,

• lizozymy,

• laktoferryna,

• śluz,

• prawidłowa flora bakteryjna,

• prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *