Układ immunologiczny przewodu pokarmowego – cz.2

Nabłonek cylindryczny błony śluzowej przewodu pokarmowego jest zbudowany z komórek, które są ściśle ze sobą połączone w części szczytowej. Utrudnia on więc penetrację szkodliwych czynników wr głąb błony śluzowej. Szczelność nabłonka zależy od wieku. Mniejszą szczelność ma nabłonek niemowlaka. Częste u dzieci alergie pokarmowe są wynikiem ułatwionej penetracji substancji białkowych, będących antygenami. Na dodatek dopiero w pierwszym roku życia stężenie przeciwciał IgA w surowicy krwi osiąga wartości właściwe dla zdrowego dorosłego człowieka. Warto również pamiętać, żc układ humoralny osiąga dojrzałość, gdy dziecko ma 13-14 lat.

W składzie prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego dominują bakterie. W jamie ustnej spotyka się też droż-dżaki, promieniowce i pierwotniaki.

Do korzyści wynikających z osiedlania się niektórych szczepów bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka należy:

• wytwarzanie witaminy K (w jelicie grubym),

• zapobieganie rozwojowi bakterii potencjalnie chorobotwórczych i wzmaganie odporności organizmu dzięki rywalizacji o składniki odżywcze, stymulacji produkcji naturalnych przeciwciał, wytwarzaniu bakteriocyn (czynników zabójczych dla bakterii patogennych) i niepozwala-niu bakteriom chorobotwórczym na przywieranie do nabłonka.

Odporność błon śluzowych na zakażenia zależ)’ od hormonów, diety, warunków sanitarnych i nawyków higienicznych. Zachwianie homeostazy prawidłowej mikroflory, np. podczas stosowania antybiotyków, znacznie osłabia odporność błon śluzowych na zakażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *