Wanilia

vanilla photoTo wysuszone oraz odpowiednio spreparowane torebki nasienne wanilii płaskolistnej (Vanillaplanifolia) pochodzącej z Meksyku. Aztekowie sporządzali z nich królewski napój, zwany chocalatl. Oprócz zmielonej wanilii jego składnikami były również zmielone ziarna kakao, zmielone ziarna zbóż i miód. W XVI w. hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli wanilię do Europy, gdzie stała się popularną przyprawą. Obecnie wanilię uprawia się także w Brazylii. Peru, na Madagaskarze, Seszelach, Jawie i Antylach.

Torebka nasienna wanilii ma kształt pochewki o długości ok. 20 cm i ciemnobrązową barwę. W jej wnętrzu są zamknięte drobniutkie czarne nasionka. Można ją stosować w całości (do aromatyzowania płynów) lub w postaci zmielonej. W wielu przepisach kulinarnych używa się samych nasionek wanilii. Przyprawa ta charakteryzuje się bardzo przyjemnym, słodkawym aromatem, który zawdzięcza obecności aldehydu waniliny.

Ryzyko wystąpienia alergii: niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *