Zboża – cz.1

cereals photoZawartość białek w ziarnie poszczególnych gatunków zbóż jest dosyć zróżnicowana i wynosi od 5 do 20% suchej masy. Najwięcej białek zawierają ziarna pszenicy, owsa obłuszczonego i pszenżyta. Mniejsze ilości białek występują w ryżu i kukurydzy.

Białka ziarn zbóż dzielą się na:

• albuminy,

• globuliny,

• prolaminy,

• gluteliny.

I dorośli, i dzieci w jednakowym stopniu cierpią z powodu alergii na zboża. Alergie na poszczególne gatunki zbóż (m.in. na pszenicę, żyto, owies, ryż, kukurydzę) częściej występują w tych krajach, w których powszechniej się je spożywa.

Głównymi alergenami zbóż są frakcje białek rozpuszczalnych w wodzie. W pszenicy znajduje się ok. 20 różnego rodzaju alergenów, które są odpowiedzialne za trzy typy schorzeń: celiakię, alergię pokarmową i alergię wziewną (astma piekarzy).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *