Zioła i przyprawy – cz.1

herbs photoRzadko sobie uświadamiamy, że również zioła i przyprawy wywołują różnego rodzaju reakcje alergiczne. Ryzyko wystąpienia alergii w wypadku ich spożycia, zróżnicowane od niewielkiego do wysokiego, przedstawia tabela 7. Pewne zioła tracą właściwości alergizujące w czasie obróbki termicznej. Należy jednak podkreślić, że pyłki niektórych ziół, mimo iż same zioła rzadko wywołują alergię, są silnymi alergenami. Pyłki te odpowiadają za reakcje krzyżowe z pyłkami innych roślin (np. brzozy, bylicy) lub z warzywami (np. papryką, selerem).

Ziota to jednoroczne lub dwuletnie rośliny zielne, które mają właściwości lecznicze. Wykorzystuje się je w farmacji, stosuje w medycynie ludowej.
Przyprawy to w większości składniki pochodzenia roślinnego. Niekiedy są to części ziół, niekiedy innych roślin. Czasami są to też substancje wytworzone przez człowieka. Przyprawy dodaje się do potraw zazwyczaj w niewielkich ilościach w celu polepszenia ich walorów smakowych i zapachowych.

W wypadku takich przypraw roślinnych, jak anyż, curry, czosnek, kolendra, oregano, papryka ostra (w proszku), pieprz kajeński, pieprz zielony, ziarna kopru włoskiego ryzyko wystąpienia alergii jest duże. W mniejszym stopniu alergizują bazylia, cynamon, jagody jałowca, kminek, papryka słodka (w proszku), pieprz czarny, gorczyca i zioła prowansalskie. W wypadku takich przypraw roślinnych, jak chrzan, cząber, estragon, goździki, gałka muszkatołowa, liść laurowy, majeranek, pieprz biały, tymianek I wanilia ryzyko wystąpienia alergii jest niewielkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *