Zioła i przyprawy – cz.3

herbs photoWystąpienie reakcji alergicznej po spożyciu potrawy zawierającej określone przyprawy może również być wynikiem uczulenia na pyłki roślin. Zjawisko to, nazywane alergią krzyżową, wynika z podobieństwa alergenów różnego pochodzenia biologicznego (alergenów pokarmowych, kontaktowych, wziewnych). U osób uczulonych na seler, pyłki brzozy i bylicy pospolitej bardzo często pojawiają się reakcje alergiczne po zjedzeniu anyżu, kminku, kolendry i kopru włoskiego. Takie przyprawy, jak papryka, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir mogą wywoływać reakcje alergiczne ze strony przewodu pokarmowego u osób uczulonych na pyłki roślin zielnych. A u osób uczulonych na pyłki brzozy, olchy i leszczyny reakcje alergiczne ze strony przewodu pokarmowego występują niekiedy po spożyciu curry.

Zioła i przyprawy są składnikiem bardzo wielu potraw i produktów, z czego nie wszyscy zawsze zdają sobie sprawę. Któż wie, że w coca-coli znajduje się cynamon. Informacje o pełnym składzie produktów’ nie zawsze są umieszczane na ich etykietach (p. rozdział o ukrytych alergenach), dlatego tak ważne jest, by osoby ze zdiagnozowaną alergią w wypadku wątpliwości poszukiwały informacji o danym produkcie także w innych źródłach. Czytanie etykiet nie wystarcza. Należy pamiętać również o tym, że ok. 1/3 leków dostępnych w aptekach jest pochodzenia roślinnego. Nierzadko mają one w swoim składzie ziołu potencjalnie alergizujące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *